Двамата задържани трафиканти на мигранти край Стара Загора са украински граждани

Двамата задържани трафиканти на мигранти край Стара Загора са украински граждани. Два полицейски патрула са ги преследвали в продължение на 70 километра. Бус с 24 мигранти самокатастрофира край село Ракитница на пътя между Чирпан и Стара Загора.

На 25 ноември 2022 г., около 11,00 часа, на автомагистрала „Тракия”, на км 205, в обл. Стара Загора, след получен сигнал, полицейски патрул предприел преследване на лекотоварен микробуса, марка „Фолксваген”. Служителите на МВР включили светлинен и звуков сигнал с предупреждение за спиране на колата. Водачът не се подчинил и продължил движение с превишена скорост. Малко по-късно полицейски служители от втори патрулиращ автомобил се опитали да спрат микробуса със стоп палка. Водачът отново не се подчинил и продължил движението по магистралата.

Близо до пътен възел „Оризово”, обл. Стара Загора, лекотоварният автомобил поел в посока към с. Плодовитово, обл. Стара Загора. Придвижил се през населеното място и се насочил към гр. Чирпан, където преминал с превишена скорост – около 140 км/ч,, през централната улица и се отправил към близкото с. Ракитница. При излизане от селото водачът на микробуса направил завой, но не успял да го вземе и спрял в затревена местност в селскостопански двор. Преследването е продължило близо 70 километра.

От автомобила слезли шофьорът и негов спътник, украински граждани, които започнали да бягат. Мигрантите останали в автомобила. Полицейските служители предприели преследване на украинците с призиви да спрат, възпроизведени са били предупредителни изстрели във въздуха със служебно оръжие. След преследване близо 2 км двамата украински граждани са били спрени и са предприети действия по задържането им. Няма пострадали хора.

Районна прокуратура–Стара Загора ръководи разследване за подпомагане на 23 граждани на Сирия и Ирак да преминат незаконно през страната, задържани са двама украинци.