Казанлък може да стане домакин на етап от 70-та колоездачна обиколка на България през 2023 г.

Предложение за домакинство на Община Казанлък на етап от 70-а колоездачна обиколка на България през 2023 г. бе обсъдено днес в обновената Зала №6 на Община Казанлък. Срещата бе инициирана от председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов по повод постъпило запитване от страна на Българската Федерация по колоездене. От страна на Федерацията в обсъждането на идеята участва заместник-председателят на Федерацията Любослав Венков. В срещата взеха участие и членове на Постоянната комисия по образование, младежки  дейности и спорт на Общински съвет – Казанлък, председатели на местни клубове по колоездене.

Като предимство за избора на Казанлък за домакин на престижното състезание с широко международно участие бе изтъкнато съвпадението с датите на провеждане в края на август и началото на септември 2023 г. на Празниците в Долината на тракийските царе, което ще зарадва публиката и на двата форума. През годините Казанлък е бил традиционен домакин на редица етапи от състезанието и заместник-председателят на Българската Федерация по колоездене сподели дори лични спомени от града за редица състезания и лагери. Централното място на Казанлък на картата на България също е благоприятен фактор за комбинации на различни маршрути по време на състезанието. Любослав Венков определи Казанлък като „люлка на колоезденето“ и дори предложи градът да домакинства финален етап от юбилейната обиколка. Той информира участниците в срещата, че вече са договорени медийните партньорства и домакинството на Казанлък ще намери своето място в рекламите на велосипедната надпревара, още повече, че се очаква много по-високо международно професионално участие. Спортното събитие е изключителна възможност за популяризиране на културно-историческото наследство на Долината и повод да се обърне внимание на инфраструктурата по трасето.

Участниците в срещата подкрепиха единодушно идеята, защото видяха в предложението на Федерацията шанс да се повиши интересът на децата към колоезденето и спорта като цяло. Общинските съветници оцениха шанса Казанлък да бъде популяризиран не само у нас, но и в цяла Европа. Колоездачната обиколка се превръща в малък празник за всички в града – домакин, а преминаването през различните градове е един вид пътеводител за държавата. Участниците в срещата се ангажираха детайлно да разработят идеята, за да я предложат за гласуване в Общински съвет – Казанлък. „Казанлък – домакин на колоездачната обиколка на страната догодина е чудесен начин да бъде затвърдена традицията на града като град на колоездачите.“, коментира на финала на разговорите Николай Златанов. Той завърши с думите: „Тази среща е добро начало на разговора по темата за колоезденето в нашия град на по-високо ниво, защото казанлъчани го заслужават.“.