В Регионален исторически музей Стара Загора показаха в изложба на български банкноти от миналото

В Регионалния исторически музей в Стара Загора, тази вечер, бе открита емблематичната експозиция „Нумизматичен салон”. Изложбата показа български банкноти от миналото.

„Това, което показвате днес е богатство за народа ни. Тази традиционна изложба е ценна не само за музея, но и за целия град. Всичко, което виждаме днес, е резултат от една колективна работа, затова благодаря на всички, които са направили възможно събирането на  ценната история и показването ѝ пред нас. Пожелавам ви да бъдете здрави, все така отдадени на нашето минало и разпространяването му и нека присъстваме по-често на такива значими събития, оставени и съхранени от нашите предци”, каза Диана Атанасова, началник на отдел „Култура” на Община Стара Загора.

Повече за историята на експозицията разказа д-р Мариана Минкова, завеждащ отдел „Нумизматика” в РИМ Стара Загора, а директорът на музея – Петър Калчев, приветства гостите и откри официално началото на „Нумизматичния салон” 2022г.

В експозицията тази година може да се видят копия на първите български банкноти, с номинална стойност от 20 и 50 лева, отпечатани в Санкт Петербург през 1885 година. Най-ранната оригинална банкнота в изложбата е 10 лв. от 1890 г., отпечатана в Лондон. Художествено издържани са ранните банкноти – „орловки”, в обращение от 1904 до 1924 г. За пръв път приживе ликът на цар Борис III e отпечатан през 1924 г. върху емисията банкноти, известна като „Ботевка”. Заради фалшифициране, те са иззети от държавата, което ги прави особено ценни. Внезапната смърт на монарха осуетява подготвяната емисия през 1943 г. и вместо неговия портрет бива поставен този на 6-годишния му наследник Симеон II. Българските банкноти са с красив дизайн и върху много от тях могат да се видят фрагменти от картини на стари майстори като „Пазар в София” на Антон Митов, „Отец Паисий” на Иван Мърквичка, „Овчар със стадо” по гравюра на Феликс Каниц, „Орач” на Ярослав Вешин и много други. През годините банкнотите са печатани в Русия, Англия, Германия, САЩ и България. За първи път бе изложен Касов апарат „Национал”, който е употребяван през 20-те години на миналия век, както и снимки на банки и банкови чиновници от началото на този век.

В изложбата са експонирани банкноти, снимки, документи и вещи от отделите „Нумизматика”, „Етнография” и „Нова история”.