Учат полицаите да ползват ленти с метални шипове заради гонките с мигранти

След зачестилите случаи на преследване на мигранти с фатални последици, МВР започва подготовка на полицаи за принудително спиране на автомобили с помощта на ленти с метални шипове. Обуението е по разпореждане на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Обучението на полицаите за използване на лентите с метални шипове е отговор на много въпроси, които повдигнаха случаите с пострадали и загинали служители от МВР, докато се опитват да спрат бягащи от проверка моторни превозни средства както с криминално проявени лица, така и с мигранти. Оказва се, че органите на реда изпитват затруднения и с подготовката на патрулиращите и с наличността на специалното оборудване.  Какво се случва с преследван автомобил, когато мине през лента с шипове и защо това е ефективна мярка, която полицията възнамерява да използва?

При скорост от 70 – 80 км/ч лентата за принудително спиране пука предните гуми на автомобила.Дори при 120 км/ч автомобилът остава в такова стабилно състояние, допълнително шиповете, които се откъсват и остават в гумата, вероятно оказват този допълнителен стабилизиращ и спиращ ефект .

Полицаите в страната в момента разполагат със 759 ленти с метални шипове.