Европейската комисия предлага нови правила относно опаковките

Европейската комисия предлага нови правила за целия Европейски съюз относно опаковките, за да се пребори с този постоянно растящ източник на отпадъци и с объркването на потребителите.

Средно, всеки европеец генерира годишно почти 180 kg отпадъци от опаковки. Опаковките са един от главните потребители на първични суровини, тъй като 40 % от пластмасата и 50 % от хартията в ЕС са предназначени за опаковки. Без предприемане на действия, до 2030 г. отпадъците от опаковки в ЕС ще се увеличат допълнително с 19%, а отпадъците от пластмасови опаковки даже с 46 %.

Новите правила имат за цел да спрат тази тенденция. Те ще осигурят на потребителите възможности за опаковки за многократна употреба, ще премахнат излишното опаковане, ще ограничат прекомерното опаковане и ще осигурят ясни етикети в помощ на правилното рециклиране. С цел справяне с явно излишното опаковане, ще бъдат забранени определени форми на опаковане, например опаковки за еднократна употреба за храни и напитки, когато се консумират в ресторантите и кафенетата, опаковки за еднократна употреба за плодове и зеленчуци, шишенца за шампоани и други миниатюрни опаковки в хотелите. Много мерки имат за цел да направят опаковките напълно рециклируеми до 2030 г. Това включва определяне на критерии за проектиране на опаковките; създаване на задължителни депозитни системи за връщане за пластмасови бутилки и алуминиеви кутии за напитки; и поясняване кои много ограничени видове опаковки трябва да бъдат компостируеми, за да могат потребителите да ги изхвърлят с биологичните отпадъци.

Предложението ще премахне объркването относно това коя опаковка в кой кош за отпадъци трябва да бъде изхвърлена. Върху всяка опаковка трябва да има етикет, показващ от какво е изработена опаковката и в кой поток отпадъци следва да отиде. Контейнерите за събиране на отпадъци ще носят същите етикети. Навсякъде в ЕС ще се използват едни и същи символи.