Фотоизложба изважда мили спомени от 10-те години на кинофестивала „Златната липа“

Ретроспективна фотоизложба ще припомни интересни моменти от изминалите издания на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“. Изложбата ще бъде подредена на една от централните алеи в парк „5-ти октомври“.

Експозицията ще бъде официално открита на 22 май, понеделник, от 11 часа.

Изложбата съдържа 32 фотокадъра, запечатали емблематични за историята на фестивала лица и събития. В тях присъстват деветимата до тук носители на специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното – Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Гинка Станчева, Васил Банов, Ян Енглерт, Владимир Пенев и Георги Мамалев.

В изложбата ще видим любопитни моменти от откриването на фестивала, от срещите с известни български актьори, от връчването на наградите.

Подредбата на фотосите е направена по години и проследява по много интересен начин разрастването на фестивала и неповторимата атмосфера, която вече 11-та година владее сърцата на неговите почитатели не само от Стара Загора, но и от всички градове и селища, от които по време на фестивалните дни идват хора, за да се насладят на филмите от конкурсната и извънконкурсната програми.

Изложбата ще бъде на разположение за разглеждане известно време и след края на фестивалните дни, които започват на 27 май и ще завършат на 31 май.

Както вече е известно, в 10-ото издание на „Златната липа“ 2023 ще бъдат прожектирани 48 филма при вход свободен в залите на Държавна опира Стара Загора, РБ „Захарий Княжески“ и Културен център „Стара Загора“. Програмата на фестивала по дни и часове може да бъде видяна в сайта на „Златната липа“ – www.thegoldenlinden.com.