Всеки втори българин е против въвеждането на еврото у нас

Всеки втори българин е против въвеждането на еврото у нас. Това сочи проучване на “Алфа Рисърч” по поръчка на Министерството на финансите. 

По план България трябва да приеме еврото от 2024 г., но все още е под въпрос дали ще успее да изпълни всички изисквания дотогава заради политическата нестабилност в страната.

В българското общество съществуват притеснения, страхове и в същото време слаба информираност по отношение на присъединяването на България към еврозоната. Това съобщи Боряна Димитрова, управител на агенция „Алфа Рисърч”, на пресконференция, свързана с представяне на данните от проведено социологическо проучване относно нагласите на гражданите и бизнеса за въвеждане на еврото в България.

Проучването е проведено в периода 1 – 17 ноември 2022 г. сред 1200 души и 500 фирми, отбеляза Боряна Димитрова и допълни, че 32,8% от хората одобряват присъединяването на страната ни към еврозоната. 

 59,4% от анкетираните смятат, че присъединяването на България към еврозоната ще това ще окаже позитивно влияние върху икономиката. По отношение на бизнеса 61,3% от компаниите също са на мнение, че ще има позитивни ефекти върху съответната компания.