Проверяват договорите на мобилните оператори

От Комисията за защита на потребителите обещават санкции до 70 000 лв., ако бъдат установени нарушения в общите условия в договорите на мобилните оператори или за финансовите институции.

До края на тази година ще приключат проверките на мобилните оператори, а в началото на 2023 г. ще обсъдят и резултатите от ревизиите  на банки, фирми за бързи кредити и лизингови компании.

ТЕКСТ: Предоставянето на услуги, без потребителят да знае за това, е нелоялна търговска практика. Преди дни бе обявен сигнал за подобен случай, в който се вписва застраховане на декодер.

“Сключване на застраховка без желанието на потребителя отвсякъде представлява вид предварителна продажба”, отбелязват от Комисията за защита на потребителите

За нелоялни търговски практики глобите стигат до 50 хиляди лева, а при повторно нарушение могат да достигнат и до 70 000 лв. От Комисията сега не проследяват кампанийно нелоялни практики.

“Това е вторият проблем, който сме дефинирали на пазара. Използването на нелоялни търговски практики, в съчетание с неравноправните клаузи сериозно изяждат доходите на потребителите”, коментират от КЗП.

Като неравноправни клаузи при мобилните оператори се разглежда например изключително кратък срок за вземане на решение от потребителя, или задължение за него да заплаща услуга, която не ползва.