С общоградски ритуал отбелязват 175 години от рождението на поета и революционер Христо Ботев в Стара Загора

На 6 януари 2023 година (по нов стил) се навършват 175 години от рождението на гениалния поет и революционер Христо Ботев. По повод годишнината, Община Стара Загора и Старозагорският военен гарнизон организират тържествен общоградски ритуал за полагане на венци и цветя пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методий Кусев”. Началото на честването е в 11.00 часа. Водещ на събитието ще бъде актрисата Светла Тодорова,  директор на Драматичен театър „Гео Милев”. В ритуала ще вземат участие още Военният духов оркестър и знаменна група и почетна рота от Втора Тунджанска механизирана бригада.

Един от най-видните български революционери и публицисти Христо Ботев е роден в Калофер, в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева на 25 декември 1847 г. (по стар стил).

Във връзка с годишнината от рождението на поета, Българска народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „175 години от рождението на Христо Ботев” от серията „Българско възраждане”.