Осигурена е годишната издръжка за 2023 г. на Спасителния Център за диви животни в Стара Загора

На своето последно за годината заседание Управителният съвет на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда взе решение да бъдат отпуснати средства за осигуряване на годишната издръжка за 2023 г. на Спасителния Център за диви животни в Стара Загора.

Центърът за рехабилитация и размножаване на редки видове е управляван от сдружение с нестопанска цел “Зелени Балкани – Стара Загора”. Освен че подпомага усилията на страната да изпълнява задълженията си по Конвенцията по международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна (CIТES), Центърът активно работи за опазване на защитените видове от българската фауна, като подпомага структурите на МОСВ в тяхната работа по прилагането на Закона за биологичното разнообразие. Всички български видове птици, нуждаещи се от лечение и възстановяване, се изпращат от РИОСВ в Спасителния център – Ст. Загора. Броят на сигналите и предписанията от страна на РИОСВ в страната непрекъснато се увеличава, както и броят на сигналите от други специализирани регионални звена на МЗХ, ИАГ и МВР и спешната телефонна линия 112. Прогресивно увеличаващият се „пациентопоток” увеличава и разходите за храна на животните, ветеринарни консумативи и лекарства, електроенергия и охрана.

Средногодишно в Центъра постъпват повече от 2 000 нуждаещи се от помощ диви животни. Повече от 40 на сто от тях се връщат успешно обратно в дивата природа. Между тях са и много видове с висок природозащитен статус като къдроглави и розови пеликани, червеногуши гъски, египетски и белоглави лешояди, скални царски орли, соколи, чапли, пеликани, щъркели и много други.