Данъчни облекчения за деца ще могат да се ползват всеки месец

Данъчните облекчения за деца може да се ползват авансово през 2023 г., като всеки месец дължимият данък върху доходите на един от родителите се намалява с 50 лв. за едно дете, със 100 лв. за две деца и със 150 лв. за три и повече деца.

През 2023 г. работещите родители ще могат да намалят данъците си за цялата година с 600 лв. за едно дете, 1200 лв. за две деца, и 1800 лв. за три и повече деца. Отделно данъчното облекчение за дете с увреждания остава в размер на 1200 лв.

Тези данъчни отстъпки обаче остават да бъдат с временен характер – те не бяха приети в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, а в бюджетния закон. Което означава, че следващата година трябва да бъдат потвърдени при приемането на бюджета за 2024 г. В противен случай сумите ще паднат до старите нива отпреди ковид-пандемията – едва 20 лв. данъчна отстъпка за дете и 40 лв. – за две.

За да може да ползва авансово всеки месец данъчните отстъпки за деца, единият от двамата родители трябва да подаде писмена декларация пред работодателя си. Остава в сила и вариантът данъчната отстъпка да се получи чрез работодателя накуп в края на годината. Няма промяна и за възможността данъчното облекчение за деца да се ползва с годишната декларация за доходите от 2023 г., която трябва да се подаде през 2024 г.

Новост е, че се допуска данъчно облекчение за деца да се ползва и от родител, на когото не е предоставено упражняването на родителските права в случаите на развод. Тази промяна бе гласувана в полза на деца, които се отглеждат от родител, който няма облагаеми доходи.

Освен това в случаите, когато родител е починал през данъчната година, наследниците му може да получат данъчното облекчение за деца. Това става като подадат данъчна декларация за доходите на починалия родител. Същата разпоредба важи и за данъчно облекчение за деца с увреждания.

Изрично вече е разписано в закона, че данъчните облекчения за деца няма да може да се запорират и взимат от съдебни изпълнители при просрочени дългове.

До края на януари 2023 г. работодателите изплащат данъчните отстъпки за деца за изминалата 2022 г. на тези свои служители, които до 31 декември са подали искане за това. Сумите са до 600 лв. за едно дете, до 1200 лв. за две и до 1800 лв. за три и повече деца. Отделно, ако детето е с 50 и с над 50% увреждане, се получава и 1200 лв. допълнително данъчно облекчение. Родители, които не са подали декларация за ползване за 2022 г. на данъчното облекчение чрез работодателя си, могат да поискат отстъпката с годишната данъчна декларация, която тази година трябва да се подаде до 2 май.