“Демократична България” настоява за закриване на Руския център

Близо 50 000 лева са постъпили през последните две години от фонд “Руский мир” за издръжка на руския център в регионалната библиотека. Това става ясно от отговор на кмета на питане на Общинския съветник от Демократична България Димитър Чорбаджиев.

Руският център в Стара Загора да бъде изваден от структурата на Регионалната библиотека “Захарий Княжески” и да не получава финансиране от Общината. За това настояха преди време общинските съветници и местната структура на “Демократична България”.

Мотивите за искането им са участието на Фонд „Руский мир” в създаването и подпомагането на Центъра, което е в противоречие с европейските санкции спрямо Русия заради войната в Украйна. От 21 юли т.г. Фонд „Руский мир” е сред фондациите включени в списъка с организации, проводник на пропаганда, които подлежат на санкции от ЕС заради войната в Украйна . Двама  души, сред които самият управител на УС на Фонда са в списъка на санкции от ЕС още от 2014 год след анексирането на Крим.

Според официалните отчети за издръжката на библиотеката се вижда, че за миналата  година Фонд “Руский мир” е привел като дарение на библиотеката 36 хил. лева, а тази година до юни месец 10 хиляди лева,

Димитър Чорбаджиев предупреди, че може да има последствия за общината, ако Руският център не бъде изведен от структурата на библиотеката.