На кого е земята под блока?

Да притежаваш апартамент в блока и да притежаваш земята под блока са съвсем различни неща. Голяма част от собствениците не притежават земята под блоковете и ако сградите се срутят по някаква причина, те няма да имат право да вдигнат нова сграда върху парцела. Купувачите в България обикновено се сдобиват с част от стълбището, входа и общите части на мазето и таваните, но не и идеалната част от парцела под тях.

Не е задължително, ако купувате апартамент да искате да притежавате и земя от парцела под него. Но все пак, ако един собственик на апартамент иска да притежава такава той трябва да бъде наясно, че няма точно правило колко точно квадрата ще получи. Процентът се определя в таблицата за площообразуване при сгради ново строителство.

Самата собственост на земя се удостоверява с Нотариален акт.

Според закона за етажната собственост, общи части при сгради, в които етажи или части от етажи принадлежат на различни собственици, общи на всички собственици са земята, върху която е построена сградата, дворът, основите, външните стени, вътрешните разделителни стени между отделните части, вътрешните носещи стени, колоните, трегерите, плочите, гредоредите, стълбите, площадките, покривите, стените между таванските и избените помещения на отделните собственици, комините, външните входни врати на сградата и вратите към общи тавански и избени помещения, главните линии на всички видове инсталации и централните им уредби, асансьорите, водосточните тръби, жилището на портиера и всичко друго, което по естеството си или по предназначение служи за общо ползване.

В зависимост от това дали земята е собственост само на лица, които имат обекти в сградата, или има и лица, който не притежават самостоятелни обекти в сградата, се определя режимът на земята: дали е част от етажната собственост или в “обикновена” съсобственост. При етажна собственост решението как да е използва земята се взема от Общото събрание на етажните собственици. При “обикновена” съсобственост решението се взема от съсобствениците. Така, ако бъдат продадени всички обекти от една сграда, но инвеститора запази правото на собственост върху парцела, той ще е длъжен да осигури само достъп до сградата и при ремонт, но иначе сам ще определи как ще се ползва парцела. Би могъл да го отдава под наем за паркиране, например.
Блоковете, построени преди 1991 г. в огромния процент от случаите, собствеността на терените под сградите е общинска, а понякога и държавна.