Програма за местните и регионални традиционни храни

Министерството на земеделието разработи Рамкова програма за местните и регионални традиционни храни, която цели да бъде разкрит и остойностен техният икономически потенциал, както и те да бъдат популяризирани. Документът вече е утвърден от министъра на земеделието Явор Гечев.

Благодарение на разнообразните почвено-климатични условия в България наблюдаваме разнообразие от вкусове и качество, свързани с културата и традициите на регионите. Мерките в програмата са насочени към развитие на местната икономика и агрохранителния отрасъл.

Развитието  и утвърждаването на тези продукти ще стимулира социално-икономическия растеж на българските региони и общини. Традиционните храни могат да се превърнат в разпознаваем и атрактивен елемент от културната идентичност на България, кулинарната карта и туристическите ни дестинации.

Рамковата програма обхваща територията на цялата страна и обхваща селскостопанските продукти и храни, предназначени за консумация от човека, включително и рибни продукти; вина; ароматизирани лозаро-винарски продукти и продукти на основата на плодови вина и оцети; спиртни напитки.

Включва осем мерки с предвидени дейности по всяка от тях, които включват проучване, възстановяване и съхраняване на информация за местните и регионалните традиционни продукти; разработване на нормативна рамка за регламентирането им; укрепване на капацитета за контрол; разработване и поддържане на интернет платформа, даваща възможност за развитие на къси вериги, кулинарен и винен туризъм; повишаване на информираността и подкрепа на производителите с информационни и промоционални кампании; подобряване на взаимодействието между производителите и туристическия бранш; насърчаване на сдружаването на производителите; съдействие за защита по европейските схеми за качество.