Увеличават се случаите на грип в Стара Загора

Увеличава се броят на случаите на вирусни инфекции и грип в област Стара Загора . По данните на Регионалната здравна инспекция за седмицата от 2 до 8 януари се отчитат двойно повече болни от остри респираторни заболявания в Старозагорско. Засега заболяемостта е обичайната за сезона и много под стойностите за обявяване на грипна епидемия – 300 болни на 10 хил. души.

Близо 2,5 пъти се е увеличила през миналата седмица заболеваемостта в областта от остри респираторни заболявания и грип, показват данните на РЗИ – Стара Загора.

За последната седмица са регистрирани 90 случая на ОСТРИ РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ  и заболеваемост 72 на 1000 души . В предходната седмица регистрираните случаи на грип са били 38.С цел намаляване разпространението на грип специалистите препоръчват  ограничаване на социалните контакти и избягване събирането на много хора в затворени пространства; да не се провежда самолечение при симптоми на заболяване – като висока температура, кашлица и други признаци на грип или  COVID-19, а да се потърси  навременна медицинска помощ; да не посещава работното място, детското или учебното заведение, ако има симптоматика.