Протест – “Да защитим енергийната сигурност на страната”

Енергетици от ТЕЦ 2 се включиха в протест в защита на въглищната индустрия, който се проведе пред Народното събрание. Той се проведе под надслов “Да защитим енергийната сигурност на страната”.

Протестът бе във връзка с поетия ангажимент в Националния план за възстановяване и устойчивост за намаляване на въглеродните емисии от енергетиката с 40% до края на 2025 г. спрямо нивата им през 2019 г.

Протестиращите настояха Министерския съвет да започне преговори с ЕК за отмяна на този ангажимент, както и парламентът да гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото от него решение през 2020 година.

През декември синдикати, политици, ректори на учебни заведения, енергийни експерти и засегнатите предприятия се обявиха против поетия ангажимент за намаляване на въглеродните емисии с 40%.

Според експертите все още не е твърде късно Планът за възстановяване и устойчивост да бъде предоговорен, но е ключово да бъде взета под внимание експертизата и опитът на хората в сектора.