За 25-и път младежи наредиха януарска изложба под липите

Над 40 млади автори наредиха традиционната януарска изложба с близо 80 творби в зала „Байер“ в Стара Загора. Изложбата бе открита от д-р Милен Алагенски, председател на Представителството на Съюза на българските художници под липите.

„Поздравявам Ви от името на кмета на община Стара Загора Живко Тодоров. Настоящата експозиция от много години дава по прекрасен начин същинското начало на културния календар в нашия град. Това е важно, защото изложбата е празник на младостта и на таланта. Вече 25 години тази традиция продължава и знам, че организацията на това събитие е винаги много вълнуваща“, обърна се към гостите на откриването ресорният зам.-кмет на общината Милена Желева. „Уверявам ви, че ще ви подкрепяме. Надграждайте таланта, който притежавате, а наша задача е да ви осигурим всичко необходимо за развитието му. На добър час!“, допълни тя.

Организатори на инициативата са Фондация “Пламък”, Фондация “Постижения”, Дружество за разпространение на знания-Стара Загора, които имат подкрепата на Община Стара Загора и разчитат на медийното партньорство на вестник  “Национална бизнес поща”.

Голяма част от творците са от или учат в града, като в експозицията се включиха и младежи от Казанлък. Условието, което трябваше да спазят талантите, бе да са на възраст от 15 навършени години до 35 ненавършени. Превес дадоха момичетата.

„Благодарности към младите хора, без тях няма как да има изложба. Важното е, че четвърт век млади творци влизат в зала „Байер“. Някои вече са утвърдени художници, които са тръгнали от тази изложба. Всяка една през годините има свой облик, тазгодишната се отличава със свежи тонове, с разнообразие от техники. Тенденция – увеличаване на участниците с фотографии. Фотографията се появява все по-активно, затова смятам, че трябва в годините напред да се търси начин и подходящо място за отделна изложба на художник-фотографи“, сподели Трифон Митев, председател на Фондация „Пламък“. Той благодари на всички, които подпомагат реализацията на начинанието.

„Възхищавам се на това, което правите. Продължавайте да творите – нужни са творци и таланти в наше време. С благодарност и към организаторите, които правят възможна вашата изява през годините“, допълни и зам.-кметът на Стара Загора Надежда Чакърова.

Номинации от 25-тата януарска младежка изложба получиха Нели Пиперова, Джулиана Гутова, Михаела Димитрова. А първото място зае Полин Чакалова, втора бе Кристияна Джингова, а третото място заслужи Биляна Димитрова.

Виктория Стоянова, изп. директор на Фондация „Постижения“ и председател на Медиен конгломерат „Национална бизнес поща“ също отправи своето послание към талантливите млади хора. „За поредна година, вече четвъртъ век, откриваме Младежката художествена изложба. Не се сещам за толкова устойчива и сигурна традиция. Инициативата за нея от страна на фондация „Пламък“ показва човешки и професионални качества, но и огромното щедро сърце, любовта към младите хора и изкуството, които председателят на фондацията Трифон Митев носи. Този художествен форум всеки път е различен. Интересно е да видиш как първоначално плахите млади художници с времето се превръщат в уверени хора със самочувствие. Изложбата има своята роля за това, защото всеки артист има нужда от публика. Пожелавам Ви да сте здрави, енергични, усмихнати, фокусирани върху бъдещето и постиженията. Ние сме отворени за това да ви подкрепяме“, каза Стоянова по време на официалното откриване на експозицията.

Традиционната януарска младежка художествена изложба ще остане в зала „Байер“ до 31 януари, а от 3 февруари ще гостува в изложбената зала на Художествената галерия в град Раднево.

Повечето от творбите се продават в подкрепа на младите художници.