Проверка за трудовата злополука в рудник “Трояново-1“

В Областна дирекция “Инспекция по труда”-Стара Загора тече проверка по повод трудовата злополука, която се случи тази неделя в рудник “Трояново-1“ от комплекса “Мини Марица-изток“. Инцидентът се е случил по време на ремонтни дейности на железопътна линия. Влак е минал през краката на Румен Станков от Стара Загора докато е заварял релските.

Инцидентът е станал на 8 януари, а проверка по случая е започнала веднага. Работи се по установяване на причини и обстоятелства, събират се документи и обяснения от свидетели на злополуката.

Срокът за приключване на проверката е един месец. Работят едновременно много институции. Води се досъдебно производство, Прокуратурата също прави разследване.

Инцидентът се е случил по време на ремонтни дейности на железопътна линия. Влак е минал през краката на Румен Станков от Стара Загора докато е заварял релските. На мястото са били трима души, като двама от тях са успели да се дръпат, но краката на Румен са премазани. Към момента той се намира в УМБАЛ “Проф.д-р Стоян Киркович”-Стара Загора с два ампутирани крака, без опасност за живота.

По случая в “Мини марица-изток” работят три независими една от друга вътрешни комисии, които да дадат на ръководството достатъчно обективна представа за инцидента.