Окръжен съд – Стара Загора взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на мъж, привлечен към наказателна отговорност за държане и разпространение на наркотици

Окръжен съд – Стара Загора взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“ спрямо 60-годишния М. К.
Същият е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 14.01.2023 г. в с.Калояновец, област Стара Загора, без надлежно разрешително по закон, дължал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – метамфетамин и канабис и от тях, на същата дата и място, продал на 33-годишен мъж високорисково наркотично вещество – метамфетамин, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.
За това престъпление в закона е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 лв. до 100 000 лв.
Окръжен съд – Стара Загора прие, че от събраните до момента доказателствата може да се направи обосновано предположение, че именно М. К. е автор на деянието, за което му е повдигнато обвинение. Съдът намери, че съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление, тъй като настоящото, за което му е повдигнато обвинението, е извършено в условията на опасен рецидив. От справката за съдимост е видно, че той е с трайно установени престъпни навици и въпреки ефективно изтърпяно наказание лишаване от свобода не се е поправил.
Обвиняемият и 33-годишният мъж са задържани при проведена специализирана полицейска операция от служители на Сектор “Противодействие на криминалната престъпност” при ОД на МВР гр.Стара Загора

Определението на съда подлежи на обжалване с частна жалба и/или протест пред Пловдивски апелативен съд в 3- дневен срок.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.