Щъркели през зимата

Всяка зима в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани постъпват десетки сигнали за „бедстващи” бели щъркели. Загрижени, хора се обаждат притеснени, че в средата на зимата са видели самотен бял щъркел.

Незнайно защо някои щъркели остават през зимата по нашите земи, като те може да са местни, или прелетни от по-северни страни. Обикновено си избират места , където могат да се хранят – най-често незамръзнал язовир или река. А когато зимата стане твърде студена, и най-вече източникът на храна  – реката или язовирът  замръзнат, птицата се придвижва на юг. И за това си има обяснение. Щъркелите правят така наречената „хранителна миграция”. Т.е. те мигрират на юг, защото тук нямат с какво да се хранят.  Насекоми, дребни влечуги, мишевидни гризачи, не се срещат през зимата, и на нашите бели приятели се налага да мигрират в „топлите страни”, където по това време те са в изобилие.

Естествено винаги има изключение, и в някои от случаите се налага намесата на специалисти. Ето защо  от Спасителния център приканват всеки видял щъркел през зимата да уведоми компетентните органи в лицето на РИОСВ или екипът на Спасителния център.

Екипът на Спасителния център НЕ препоръчва подхранването на щъркелите останали да зимуват у нас. Изкуственото подхранване ще обърка и ще попречи на естествения ход на щъркелите.

Ако видите здрав, летящ, бял щъркел посред зима и птицата не е ранена,  няма повод за притеснение.