Личните лекари поискаха увеличение на потребителската такса

Общопрактикуващите лекари отново повдигнаха един въпрос, който се обсъжда всяка година – да се увеличи потребителската такса, която е 2,90 лв. от 2012 г. Медиците искат и да се въведе такса за децата, които сега са освободени. Това може да стане по подобие на намалената такса за пенсионерите, които плащат 1 левче при преглед.

Трябва да се намери начин да се увеличат общо средствата за здравеопазване, призоваха от сдружението на общопрактикуващите лекари . Един от начините за повишаване на средствата за здравеопазване е повишаване на здравната вноска, а другата възможност е парите да дойдат от данъци.

Сред лекарите в страната не повече от 13-14 процента са до 50-годишна възраст.

Съвсем скоро системата вероятно няма да може да се самоиздържа, казаха от Сдружението и посочиха, че предстои криза с невиждани в близкото минало размери, изразяваща се в силно ограничен достъп до медицинска помощ. В страната работят 3990 общопрактикуващи лекари.

Регионален дисбаланс, концентрация на лекарски практики в големите градове, недостиг на медици в малките и труднодостъпни населени места, липса на адекватни стимули за общопрактикуващите лекари отчетоха от МЗ .осигуреността с общопрактикуващи лекари в страната е на едно от най-ниските нива на осигуреност в ЕС.