Забрана за употреба на тютюневи изделия в закрити обществени места

Регионалната здравна инспекция – Стара Загора отново насочва внимание отново относно забраната за употреба на тютюневи изделия в закрити обществени места.Всички форми на употреба на тютюн са вредни за здравето, включително на бездимните тютюневи изделия за вдишване, тъй като тютюна по своята същност е токсичен и съдържа канцерогени дори в естествено състояние.

От .2012 г., след промяната в Закона за здравето е въведена забрана на тютюнопушене в закритите и някои открити обществени местас цел предпазване от излагането на вредното въздействие на тютюневия дим (емисии), както и за предпазване от започване, поддържане или увеличаване на употребата на тютюн във всяка форма.

При действието на тези законови разпоредби, във забраната за тютюнопушене са обхванати всички тютюневи изделия, съставени изцяло или частично от тютюн, които се консумират чрез пушене, вдишване и в резултат на това се отделят вещества .Въпреки това в много заведения в Стара Загора продължава да се пуши, въпреки забраната. На клиентите вместо пепелници се сервират чашки с вода, за да си тръскат фасовете. Така собствениците избягват глобата от здравната инспекция. Според закона заведението подлежи на санкция, ако предостави пепелник.  При първо нарушение за физическите лица глобата е от 300 до 500 лв., едноличните търговци плащат между 1000 и 1500 лв., а фирмите – от 3000 до 5000 лв.

При подаден сигнал за пушене на закрито, в заведение или ресторант, обектът се проверява до 3 дни.

Употребата на електронни цигари не попада в забраната за тютюнопушене
Съгласно международни проучвания, различни от подаваните данни от производителите на тези изделия, пушекът, отделен от системата за нагряване съдържа елементи от пиролизата и термогенната деградация, както е и при дима, отделян при консумацията на тютюневи изделия за пушене.

Друго безпокойство на експертите в областта на опазване на общественото здраве се поражда от факта, че никотина е в количества, близки до тези на конвенционалните цигари и от свързаната с него зависимост.