Наблюдаваме две лунни затъмнения през 2023 г.

За любителите астрономи 2023 г. предоставя възможност за наблюдение от България на две лунни затъмнения, на метеоритни дъждове  и на небесния път на сравнително ярка комета. През тази година ще се случат общо четири затъмнения, като две от тях ще бъдат слънчеви, а останалите две – лунни.

За разлика от слънчевите, двете лунни затъмнения ще бъдат видими от България .Първото от двете ще бъде от полусянката на Земята – на 5 май при свечеряване. Този тип затъмнения не са особено атрактивни, тъй като при тях се наблюдава само леко понижение на яркостта в единия край на лунния диск около момента на максимума, който ще настъпи в 20:23 ч. българско време. Частични фази и пълна фаза няма да се наблюдават.

Второто лунно затъмнение ще настъпи в края на октомври 2023 г., в нощта на 28 срещу 29 октомври. То също ще бъде видимо от България и ще бъде последно за 2023 г.. Максимумът на явлението ще настъпи в 23:14 ч. българско време, когато Луната ще бъде навлязла с целия си диаметър в земната полусянка и с една десета от диаметъра си в плътната земна сянка. В същото време Луната ще бъде удобно видима над югоизточния хоризонт.

Две слънчеви затъмнения ще се наблюдават от Земята тази година, но те няма да са видими от територията на България и ще настъпят през април и през октомври.

Привлекателни за наблюдение от любителите астрономи всяка година са и сближаванията на ярките планети, Във вечерите на 1 и 2 март ще имаме шанс да наблюдаваме атрактивно видимо сближаване на двете най-ярки планети – Юпитер и Венера. Около 19 ч. на тези дати двете планети ще бъдат ясно видими над западния хоризонт. Явлението ще е достъпно с невъоръжено око и по тази причина се очаква тогава да зачестят съобщенията за наблюдавани НЛО и други аномалии в небето.

През летните и есенните нощи на 2023 г. ще се наблюдават удобно планетите Марс, Юпитер и Сатурн. Пак тогава ярката Венера ще изгрява рано сутрин.