Канадският град Шипка – посветен на българската история

Знаете ли, че там някъде отвъд Атлантическия океан в Канада има град, който се казва Шипка и даже има и улица, която носи същото име.  Той е създаден преди повече от 150 години, а името му е вдъхновено от историята на България. Ако българския град Шипка се е сгушил в Подбалкана, близо до Казанлък, то нейния съименник в Канада се намира в провинция Онтарио и е само на няколко километра от известния в района курорт Гранд Бенд.  Сигурно си мислите, че наименованието на това градче, в което днес живеят стотици канадци е дадено от българин, но не е така.

Град Шипка в провинция Онтарио е създадена през 1833 г. от англичани и немци, които били дървосекачи, и по това време е нямало име. През 1877 г. в града се открива Пощенска служба. Неин началник става германецът Фридрих Хайнцман. Той бил любознателен и образован човек, който се интересувал от всичко, което се случвало в света. Началникът на пощенската станция редовно четял вестниците „Дейли нюз“ и „Ню Йорк хералд“, в които по това време често имало кореспонденции на американския журналист Джанюариъс Макгахан за хода на Освободителната Руско-турска война в България.

Вдъхновен от репортажите на Макгахан за героичната отбрана на Шипченския проход от руси и българи, Хайнцман решил да остави спомен за тези събития в Канада, като кръстил градчето Шипка. Така един германец, възхитен от героизма на българите, увековечава едно от най-бележитите събития в българската история, като го пренася в Канада.

През 2022г. от Генералното консулство в Торонто съвместно родолюбиви българи посаждат и първите български шипки в канадския град, запознавайки местното население с българските вековни традиции и обичаи.