Зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев се включи в конференция на тема “Европа в България: Общо бъдеще”

Конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“ събра днес в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Стара Загора представители на местното и държавното управление, които да очертаят приоритетните сфери и да споделят перспективите и предизвикателствата пред Старозагорска област и Югоизточния регион, от който е част тя.

Във фокуса на дискусията бе кохезионната политика, или политика на сближаване на ЕС, през настоящия програмен период. Представени бяха добри практики и успешни проекти от предходния програмен период – 2014-2020 г. Целта на инициативата на БТА е да информира и да насърчи открит диалог по темата.

„За мен е удоволствие и чест да съм част от конференцията по проект „Европа в България: Общо бъдеще“. Насочваме усилия към енергийната ефективност, с цел да подобрим мерките в обществените сгради, използвайки възможностите на проектното финансиране по програмата. Залагаме на обновяване на големи административни, спортни и културни сгради. Подготвяме за реновиране сградите на двете библиотеки в центъра на града, както и на стадион „Берое“, уточни зам.-кметът на Стара Загора Радостин Танев. Той допълни още, че се държи на качественото изпълнение на енергийното обновяване на жилищните сгради – проект, който в момента се реализира и тече приемът на документи. Танев посочи, че се очаква и възможността за поставянето на фотоволтаични системи върху покривите за покриване на необходимостта от електричество.

„Приоритетна област остава и образователната инфраструктура и социалната такава. Към момента, Община Стара Загора изцяло е обновила почти всички детски ясли и градини, както и училища. Наблягаме и върху домовете за възрастни хора в общината – ще подадем проектно решение за тяхното обновяване, както и на няколко други сгради от такъв тип, които да подобрят физическата среда при социалните услуги“, допълни зам.-кметът.  Продължава целенасочената работа и към създаване на STEМ кабинети в училища, в които няма все още такива центрове, както и към подобряване средата на живот в професионалните гимназии с  изграждането на общежития и други.

Радостин Танев подчерта, че Община Стара Загора и бизнесът в града работят много добре и това е една тенденция, която се надява да продължи. От думите му стана ясно още, че приоритетно остава и развитието на индустриалните зони, както и привличането на инвестиции.

„Стара Загора е последователна по изпълнението на кохезионната политика“, заяви Георги Симеонов, директор на Дирекция “Инвестиции и европейски програми” на Общинска администрация. Той даде подробности по някои от големите проекти, реализирани през настоящия програмен период в града.

Инж. Георги Станчев, управител на общинско дружество “Тролейбусни и автобусни превози”, даде повече информация по проекта, който вчера бе представен в депото на общинското дружество. Бяха показани 18 от общо 33-те модерни електробуса, които допринасят за модернизирането на градския транспорт в града.

Област Стара Загора е сред най-динамично развиващите се региони в България със стратегическо значение за българската енергетика и икономика. Това отбеляза и Стоян Стоянов, заместник областен управител на Стара Загора, по време на местната конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“.

Десет са одобрените национални програми съгласно споразумението за партньорство на Република България и Европейската комисия за програмния период 2021 – 2027 година. Това каза Радка Тилева, управител на Областния информационен център в Стара Загора по време на местната конференция, организирана от БТА. Те са на обща стойност 25 милиарда лева, от които 21 милиарда са средства от Европейския съюз, а 4 милиарда са национално съфинансиране, стана ясно още от думите ѝ.

Сред участниците във форума бяха още ректорът на Тракийски университет – проф. Добри Ярков, кметът на община Мъглиж – д-р Душо Гавазов, заместник-кметът на община Гълъбово – инж. Пламен Бараков, Петко Минчев – старши експерт по социални дейности в Община Чирпан и други.