Има ли опасност за производството на етерични масла в България?

Кметът на Казанлък Галина Стоянова  постави много тревожен въпрос, свързан с регламент на Европейската комисия, с който етеричните масла няма да се приемат като земеделски продукти, а като химически стоки и субстанции, които преминават под правилата за контролиране на химическата индустрия.

“Ще има огромни последици за нашите региони и това ще засегне традиционното българско производство, както са притеснени и във Франция, защото тези масла в основата на парфюмерийната индустрия”, опасява се Стоянова .

Тя сподели, че този казус ще се превърне в голяма битка с ЕК и бе категорична, че промените във въпросния регламент означават унищожаване на традиционните производства, икономиката и привлекателността на земеделието ни.

Галина Стоянова посочи, че притесненията на ЕС, че многобройните производители в Европа на такива масла застрашават екологичното развитие на земята и здравето на хората са неоснователни и е голямо недоразумение. “Производството е хилядолетно и е именно на основата на здравето”, бе категорична тя. “Ако беше така, японците и побратимените ни братя нямаше всяка година да идват у нас, за да си купуват продукти които са на основата на розовото масло”, заключи кметът.