Зам.-кметовете на Стара Загора Милена Желева и Надежда Чакърова с участие в срещата на върха на Мрежата на балканските градове В40 в Атина

Зам.-кметовете на община Стара Загора Милена Желева и Надежда Чакърова бяха част от първата работна среща на кметовете от Мрежата на балканските градове В40. По покана на кмета на Атина – Костас Бакоянис, тя се проведе в гръцката столица.

В събитието се включиха близо 80 градоначалници на балканския населени места, а от българска страна имаше представители още на София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Кърджали и други. Това е първият голям форум на Мрежата, след създаването ѝ в края на 2021 г. по инициатива на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу.

По време на работното заседание бяха представени отчети за дейността на организацията през изминалата една година. Представителите на местното самоуправление приеха още Стратегически документ за градска дипломация, както и План на Мрежата. Българските делегати проведоха и редица двустранни срещи с чуждестранните си партньори.

Инициативата е изградена върху разбирането, че доброто сътрудничество и комуникация между балканските градове ще доведе до перспективи в различни аспекти. Организацията цели да развива местната демокрация, да бъде опора за мир и стабилност на Балканите.

Мрежата на балканските градове B40 е стъпка към разширяване и утвърждаване на партньорства, които дават възможност за намиране на ефективни локални решения на глобалните проблеми.