Окръжен съд – Стара Загора наложи ефективно наказание на шофьор, дал подкуп на полицейски служители

Наказание лишаване от свобода за срок от осем месеца, което да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим и глоба в размер на 1500 лева, получи подсъдимия Ж. С. на 46 години, осъждан.

Окръжен съд – Стара Загора постанови присъда и призна подсъдимия за виновен в това, че 30.10.2022 г. в гр.Стара Загора дал подкуп – парична сума на обща стойност 70 лева, на двама полицейски служители на ОД на МВР гр.Стара Загора, за да не извършат действия по служба – да преустановят започнала полицейска проверка и да не поискат съдействие за изпращане на мястото на други служители от органите на реда, които да му извършат проверка с техническо средство за установяване концентрацията на алкохол в кръвта.

При изпълнение на наказанието следва да бъде приспаднато времето, през което подсъдимият е бил с постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Наказателното производство премина по реда на съкратеното съдебно следствие, като първоначално наложеното  наказание лишаване от свобода бе намалено с една трета. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства.

На 30.10.2022 г., около 0.20 часа, полицейски служители спрели за проверка управлявания от Ж. С. лек автомобил, тъй като не бил с включени светлини. При извършване на проверката подсъдимият излязъл от автомобила, приближил се до полицейската кола и подхвърлил в купето й две банкноти на обща стойност от 70 лева.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.