Местната власт в Павел баня подкрепи декларация срещу инвестиционно намерение на завод в региона

Жители на Общините Павел баня и Казанлък се събраха на мълчалив протест под надслов “България за чиста Розова долина” като за пореден път категорично се противопоставиха на инвестиционното намерение на дървообработваща фабрика в региона. Гражданите и местната власт са притеснени, че разширяването на производствения процес на предприятието крие екологичен риск за региона и застрашава качеството на въздуха и подпочвените води.

След протестът се проведе и редовно заседание на Общинския съвет в Павел баня, на което с пълно мнозинство общинските съветници одобриха декларация срещу инвестиционното намерение, в която местната власт изразява своите притеснения, че разширяването на производството на предприятието създава предпоставки за нанасяне на негативни последици върху природата и жителите на общината и поставя под риск производство на етерично-маслени култури и развитието на туризма, които са основен поминък в региона. Председателят на общинския съвет в курортния град Милена Паунова сподели, че декларация ще бъде изпратена до президента на Република България Румен Радев, националния омбудсман Диана Ковачева, служебните министри на околната среда и водите Росица Карамфилова, на икономиката и индустрията Никола Стоянов, до областния управител Иван Чолаков.

Общинският съветник Атанас Пъдев предложи декларация да бъде изпратена и до министъра на туризма Илин Димитров, на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, главния прокурор Иван Гешев.

Припомняме, че преди седмица служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова посети село Горно Сахране, където проведоха среща с жителите на старозагорските населени места относно притесненията на гражданите във връзка с инвестиционното намерение.