Сигурни ли са сградите у нас срещу земетресение

Няма анализ на какъв магнитуд ще издържат сградите в България при земетресение. Въпреки, че е направена оценка на риска на панелните сгради в страната за 30 милиона лева. Оценката на работната група на Камарата на инженерите обаче е, че това е изключително ниско качество на тези обследвания.

Никой в България не може да каже на какъв трус ще издържат сградите. Старите сгради са с дебели тухлени стени и са издържали на предишни трусове. По-рискови са къщите, строени от местни майстори, с по един зид тухли, без да ги обрамчат с пояси,обясняват експертите .

Но магнитудът не е най-важния критерий за разрушенията, а какви ускорения са се проявили на нивото на земната повърхност, защото именно те разклащат сградите, обясняват инженери.

През годините се завишават изискванията, но масово при новото строителство има доста пропуски и са правени компромиси със сигурността. Панелните сгради като система – те са гъвкави сгради и в тях по принцип е заложено много добро противодействие при сеизмични въздействия, но проблемът при тях е, че са увредени заради къртения, ремонти, махане на стени и каси над вратите, които са местата, където се поглъща сеизмичната енергия.

Първото правило – не бягайте при земетресение. Застанете на най-сигурното място, което може да е различно в зависимост от вида на сградата, съветват експертите. Например в панелните сгради не е безопасно място стълбището, тъй като те са сглобяеми и могат да се откачат. Там безопасни места са под входната врата, под врати, в антрето, под масивна маса. Другият пример е монолитното строителство – стоманобетонно-тухлено, където най-често стълбите са най-сигурните места, защото там са концентрирани противоземетръсните шайби. Ако видите, че стълбището ви е оцеляло след труса, тогава бягайте по него, а не по време, защото може да стигнете до първия етаж и да ви смачка там, обясняват специалистите.