Област Стара Загора получава средства чрез Фонда за справедлив преход

Близо 2 милиарда и половина лева лева чрез Фонда за справедлив преход, за енергоефективни дейности ще полуат 3-те въглищни области в страната – Перник, Кюстендил и Стара Загора. Допълнително е постигнато съгласие за включване към допустимите райони и на 10 общини, свързани с Маришкия басейн по линия на заетост и мобилност на работната сила.

Към момента е планирано със средствата да бъдат подкрепени дейности за рекултивация, инфраструктура за съхранение, зелен водород, биогаз, научноизследователска и развойна дейност. Част от тях ще бъдат насочени и за т.нар. социален преход, базиран на квалифицирана заетост, предприемачество, социални услуги и мерки, насочени към спестяване на енергия и възобновяеми енергийни източници.

Другата възможност, която Министерството на регионалното развитие и благоустройствота използва за подкрепа на бизнеса и хората в посока т. нар. „чиста енергия” е чрез изпълнението на проект „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на нежилищния сграден фонд” със средства от Плана за възстановяване и устойчивост. По проекта са предвидени над 600 млн. лв. без ДДС за енергийно обновяване на обществени сгради. От тях над 370 млн. лв. без ДДС ще бъдат инвестирани в публични сгради държавна и общинска собственост, в т.ч. административни и обществени здания, сгради в областта на културата и изкуството, за спорт,.Процедурата вече е отворена за кандидатстване. Мерките ще бъдат изпълнявани на територията на цялата страна, а основните цели са подобряване енергийните характеристики на нежилищните сгради, достигане на клас на енергопотребление „А”, намаляване на разходите за енергопотребление, което ще доведе и до спестяване на публичен ресурс, постигане на 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от нежилищния сграден фонд.