По бързо производство Районна прокуратура – Стара Загора е осъден обвиняем за подпомагане на граждани на Сирия да преминат незаконно през страната

По бързо производство на Районна прокуратура–Стара Загора е осъден М.П., на 42 г. Той е признат за виновен за това, че на 07.02.2023 г. на автомагистрала „Тракия“, км 180, в землището на гр. Чирпан, обл. Стара Загора, чрез използване на моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Опел“, с цел да набави за себе си имотна облага – пари, противозаконно е подпомагал чрез осигуряване на превоз и транспорт повече от едно лице – 4 граждани на Сирия, да преминават в страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл. 281 ал. 2 т. 1 и т. 5  от Наказателния кодекс.

Районен съд–Чирпан е наложил на М.П. наказание от 7 месеца лишаване от свобода условно с изпитателен срок от 3 години и глоба в размер на 500 лева. Той е признал вината си. Наказанието е наложено след споразумение, одобрено от Районен съд–Чирпан. 

М.П. се свързал с непознат, които бил пуснал обява в интернет, че предлага работа за шофьор за превоз на пътници. Той изпратил локация за началната точка. На 7 февруари 2023 г. М.П. отишъл на посоченото място и качил в автомобила четирима чужденци, граждани на Сирия. Всеки един от тях щял да плати по 300 лева за превоза при пристигането в гр. София. Автомобилът бил спрян от полицейски патрул на автомагистрала „Тракия“ в землището на гр. Чирпан, обл. Стара Загора.

Определението на съда е окончателно.