“Невидимите” хора у нас

Над 220 хиляди са “невидимите” хора у нас. Това са българи, които живеят без документи за самоличност. Тенденцията е тези хора да се увеличават с над 30 000 на година.

Сред тях попада всеки, който трябва да извади или подмени лична карта, но няма адресна регистрация, доказана с акт за собственост на имот или пък договор за ползване на такъв. Това означава, че вратите пред тях са затворени за ползване на услуги като здравеопазване, образование, правосъдие. Не могат да сключат легален договор за работа, не могат да гласуват, нито да пътуват извън границите на България.

За да се овладее негативния процес, са нужни спешни законодателни промени. Липсата на документи е голям проблем, особено за бременни жени. Според данните от проучване на Националната застъпническа кампания по проект “Невидимите, които виждаме” – 123 000 човека към март миналата година са без валидна лична карта. Фрапиращо е и за децата, тъй като не могат да продължат образованието си.

Засегнатите призовават за дискусия и мерки, граждански организации, общини и местна власт, които могат да дадат добри предложения. Същият проблем в Сърбия, например, е решен, чрез регистрация на тези лица в Агенцията за социална закрила.