Кметът Иса Бесоолу и евродепутатът Атидже Вели – рамо до рамо в защита на розопроизводството: “Няма да позволим поминъкът на Долината да изчезне от картата на света!”

По покана на кмета Иса Бесоолу днес евродепутатът от ДПС/”Обнови Европа” Атидже Алиева – Вели посети Община Павел баня, за да обсъдят заедно възможностите за защита на производството на розово и лавандулово масло и продукцията да не попада в категорията „опасни химикали”, каквото предложение има от страна на ЕК.
В самото начало на срещата Бесоолу запозна българския представител от ДПС в ЕП с писмото на кмета на град Грас Жером Вио, в което френският му колега сигнализира за проблема и намерението да бъде създадена Асоциация на кметовете на европейски градове в защита на етеричните масла. Самият Бесоолу още тогава реагира своевременно, като категорично заяви готовността си за присъединяване към международната организация.
“С Вас сме работили в годините и Вие познавате нашия регион. Добре знаете, че розите и лавандулата са поминъка на населението тук, а и са визитната картичка на страната ни по света. Не можем да си позволим да ги загубим, какъвто е рискът, ако ЕК приеме категоризацията на етеричните масла като „смеси”, а не, както до сега, като „вещества” и ги обяви за опасни”, с тези думи Иса Бесоолу се обърна към Атидже Алиева – Вели и й благодари, че е приела поканата му да посети Долината и в частност Павел баня.
От своя страна евродепутатът информира, че делегацията на ДПС в ЕП са предприели конкретни стъпки, с цел да защитят българските производители, отглеждащи етерично маслени култури и преработвателите. „Още септември месец, група „Обнови Европа” изпрати запитване до Комисията по този въпрос. В отговора си ЕК информира, че не възнамерява промени по отношение на етеричните масла и обследването на компонентите в тях по отделно. Само 3 месеца след отговора на ЕК беше публикувано Предложението, което беше в противоречие с отговора. Разочароващо е в такава тежка икономическа ситуация, ЕК да изпраща разнопосочни сигнали към засегнатите страни и да въвежда допълнителни изисквания без задълбочена оценка”, заяви по време на срещата с Бесоолу Атидже Вели, която междувременно е провела и срещи с Европейската Федерация на етерични масла, както и с колеги евродепутати по темата.
Пред Вели кметът Иса Бесоолу изрази готовност, че ще направи всичко по силите си да запази поминъка на населението: „Векове наред розата е помагала на нас – хората от Долината, да живеем, давала ни е хляб, и днес явно е дошло времето и ние да се погрижим за нея, като с общи усилия защитим производството на етерични масла”.
В края на срещата и Бесоолу, и Вели декларираха, че ще продължат активната комуникация помежду си по въпроса розовото и лавандуловото масло да не попаднат в категорията “опасни химикали”.
Само на територията на Община Павел баня има над 12 000 дка насаждения с рози и лавандула, 12 розоварни и десетки производители и преработватели на етерично-маслени култури. Хиляди са заетите на полето по време на кампаниите по прибиране на цветовете. В Павел баня се намира и най-старата розоварна в България – тази в с. Търничени.
България е лидер в производството и износа на розово и лавандулово масло.  Засегнати ще бъдат хиляди земеделци, отглеждащи етерично-маслени култури. По последни данни регистрирани са над 2800 земеделски стопани, отглеждащи маслодайни рози с обща площ от 45 000 дка и производство на 14-15 000 тона розов цвят годишно. С площи от 70 000 дка България добива 155 тона лавандулово масло.