Апарати за лесно откриване на вени дари Ротари клуб Берое на Болница „Тракия“

В деня на 118-ата годишнина от основаването на световното Ротари движение членовете на Ротари клуб „Берое“ в Стара Загора дариха ценна апаратура на Болница „Тракия“, която ще улесни откриването на вените на пациентите, когато е необходим достъп за вземане на кръв, вливане на лекарства или други интравенозни манипулации.

Поредният проект на старозагорските ротарианци отново е насочен към медицината, след като в края на миналата година дариха средства за закупуване на скенер за ДКЦ „Районна поликлиника” в Казанлък.

Този път дарението е на пет броя дигитални устройства за търсене на вени за интравенозен достъп. Три от тях ще бъдат внедрени в работата на лекарите от най-тежкото отделение – ОАИЛ, известно още като реанимация, едно ще помага в работата на клинична лаборатория при вземане на кръв за изследване и едно ще бъде на разположение на лекарите от Педиатрично отделение в помощ на най-малките пациенти.

Устройствата улесняват откриването на вени, особено при хора с по-особена анатомия на ръцете и при децата, при които обикновено съдовете са все още твърде малки и рискът иглата да не улучи вената е значителен. Апаратът излъчва светлина със специална честота, която просветлява вените, дори да са по-надълбоко.

Идеята за осъществяване на проекта е на хирурга д-р Гео Цировски от отделението по „Обща хирургия“ в Болница „Тракия“, който е член на Ротари клуб „Берое“ – Стара Загора. Д-р Цировски връчи лично по един апарат на началника на Клинична лаборатория д-р Мариела Русева и на Педиатрично отделение д-р Веселина Димова. Останалите три устройства останаха при доц. д-р Господин Димов в ОАИЛ, който подписа договора за дарение от страна на Болница „Тракия“.

„Това е едно много навременно дарение, което ще се ползва ежедневно от минимум 20 – 30 пациенти в лечебното заведение и освен че ще подобри качеството на лечение, ще намали травматизма при пациентите, ще облекчи и нашата работа като лекари“, посочи доц. д-р Димов.

Президентът на Ротари клуб „Берое“ Лилия Михайлова припомни, че здравеопазването е една от основните цели на Ротари движението, благодарение на чиито усилия почти е изкоренен полиомиелита в световен мащаб. Михайлова благодари и ротарианеца Стефан Тодоров, който е направил една немалка част от парите, нужни за закупуването на петте апарата, чиято обща стойност е 3110 долара, събрани със съвместните усилия на клуба и на Фондация „Ротари“.