Зелени Балкани усъвършенстват иновативен метод за протези на пострадали щъркели

Точно преди началото на пролетта, когато ще се радваме на зараждащия се нов живот в природата и завърналите се от юг предвестници на пролетта – белите щъркели, от Зелени Балкани предоставят информация за щъркели, но през зимата, макар ,че вече първите птици пристигнаха у нас.

Последните години в България се наблюдават топли зими, което благоприятства щъркелите да предпочетат да останат тук и през този сезон. През 2021 година около 90 щъркела са зимували в бургаските влажни зони. Тази година Спасителен център за диви животни на Зелени Балкани получава редица сигнали за останали птици на територията на България. В с.Опан и с.Кравино, Област Стара Загора, дом през зимата са намерили около 20 щъркела.

Проблемите за щъркелите в България остават:  електропреносната мрежа, в която се блъскат птиците, бракониерските набези, поглъщането на чужди тела от сметищата, като най-честите са отпадъчни ластици и катетри, използвани в хуманната медицина. Боклуците са причина и за самоампутиране на крачетата при малки щъркелчета, но за щастие Зелени Балкани усъвършенстват иновативен метод, като им прилагат успешно протези, изработени от специална пластмаса на 3D и 4D принтер.