Стартира кандидатстудентската кампания

С всяка година университетите започват все по-рано кандидатстудентските кампании. И тази не прави изключение. Още от февруари някои започнаха акциите по набиране на най-нетърпеливите абитуриенти, които бързат първи да заемат свободните места и да отметнат този ангажимент.

В същото време още не е ясно колко първокурсници ще приемат наесен вузовете. До 10 февруари те трябваше да изпратят до Министерството на образованието и науката предложенията си за броя места за обучение през следващата учебна година. Заявките им са само за редовна форма по специалности от акредитираните професионални направления и по специалности от регулираните професии. Първите предварителни изпити в Тракийски университет Стара Загора започват на 25 март, а редовните на 25 юни.

За първи изпит/тест таксата за кандидатстване е 50 лв. За всеки следващ изпит/тест е 45 лв.

От такса за участие в конкурса се освобождават:

-лица с трайни увреждания и намалена работоспособност 70 и над 70 на сто – удостоверява се с решение на ТЕЛК;

-кръгли сираци до 25-годишна възраст, навършена в годината на кандидатстването – удостоверява се с актове за смъртта на родителите и лична карта на кандидат-студента.

– лица, които към момента на навършване на пълнолетие са с предприета мярка за закрила по реда на Закона за закрила на детето – настаняване в приемно семейство, социална услуга от резидентен тип или специализирана институция –  удостоверява се със служебна бележка от съответния дом;

– военноинвалиди и военнопострадали;

-майки (бащи) с три и повече деца – представят се удостоверения за раждане на децата и лична карта на родителя.

Половин такса плащат близнаци, когато и двамата кандидатстват в ТрУ – представят се удостоверения за раждане.

Оценките от държавните зрелостни изпити ще могат да бъдат включени в балообразуването при кандидатстване за прием в 48 висши учебни заведения в страната за академичната 2023-2024 г. В повечето от тях кандидат-студентите ще могат да избират дали в бала им да влезе оценката от приемния изпит или тази от матурата.