РИОСВ – Стара Загора проверява за завишена концентрация на формалдехид във въздуха край Казанлък

След постъпил сигнал за завишени концентрации на формалдехид във въздуха край село казанлъшкото Копринка, Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора извършва проверка по случая. Това съобщават от екоинспекцията в официалния си интернет сайт.

Провежда се подробен анализ на данните, вида и калибровката на апаратурата, както и проверка на достоверността на цитираните резултати. Изпратени са запитвания до фирмата – доставчик и до община Казанлък в качеството на собственик на апаратурата за измерване на качеството на въздуха.

При четенето на данните от сензора до язовир Копринка прави впечатление, че драстично високите стойности са отчетени само в първите дни на визуализирания период, а именно от 9-и до 13 март т.г., като най-високата стойност е регистрирана на 11 март, посочват от РИОСВ – Стара Загора. Според инспекцията тези стойности и особено стойността от 11 март значително се различават от стойностите, регистрирани след 15 март, като разликата е между 29 119 микрограма/куб. м. и 65 микрограма/куб. м.

Към момента информацията показва, че високите стойности от първите дни са регистрирани преди апаратурата да бъде въведена в нормална експлоатация. На това се дължи и драстичната разлика със стойностите от следващите дни, коментират от регионалната екоинспекция.

От РИОСВ посочват още, че след изясняването на случая гражданите ще бъдат уведомени за резултатите от проверката и призовават всички да се отнасят отговорно към ситуацията, да се въздържат от научно и нормативно необосновани твърдения и всяване на паника сред местното население.

Сигналът до РИОСВ – Стара Загора за завишени нива на формалдехид в региона беше подаден, след като такива бяха отчетени от наскоро инсталираните станции за качество на въздуха в региона на Казанлък. Измервателните станции бяха поставени на три места в региона на Казанлък – на сградата на община Казанлък, в село Голямо Дряново и в близост до язовир Копринка. Поводът за тяхното закупуване е инвестиционното намерение на фирма в павелбанското село Горно Сахране за изграждане на система за производство на формалин.

Данните от трите измервателни станции могат да бъдат проследявани в реално време на сайта на местната администрация.