Изхвърляме по 70 кг. храна на човек годишно

Според проучване на Евростат, през 2020 г., първата година от пандемията от COVID-19, в Европейският съюз са генерирани около 127 килограма (kg) хранителни отпадъци на глава от населението. Домакинствата генерират 55% от хранителните отпадъци, което представлява 70 кг на глава от населението.

Хранителните отпадъци в домакинствата са почти два пъти повече от хранителните отпадъци, произтичащи от секторите на първичното производство и производството на хранителни продукти и напитки. Ресторантите и хранителните услуги представляват 12 kg хранителни отпадъци на човек (9%), докато търговията на дребно и друга дистрибуция на храни е секторът с най-малко количество хранителни отпадъци. Основните причини за хранителните отпадъци у дома са:

– Купили сте повече, отколкото можете да изядете или сте забравили какво имате в хладилника.

– Приготвили сте твърде много храна. Членовете на вашето семейство са имали други планове, а приготвената храна е останала не изядена или сте забравили да я съхранявате правилно.

– Срокът на годност е изтекъл.

Пилеем голямо количество храна, защото не я използваме навреме, а голяма част от нея може да бъде замразена или охладена. С по-добра организация на кухнята, хладилника и фризера значително ще намалим храната, която разхищаваме у дома.

Повечето зеленчуци с ниско водно съдържание, като моркови, царевица, карфиол, броколи, зелен грах и боб са подходящи за замразяване до 8 месеца. Супи, яхнии, макаронени изделия, ориз и хляб могат да бъдат замразени до 3 месеца. Готови месни продукти, като колбаси, мляно месо и шунка – от 1 до 6 месеца. Билки и подправки до 8 месеца.

Не са подходящи за замразяваме: сурови и твърди варени яйца, продукти с високо съдържание на вода, като маруля, картофи, ябълки, краставици, кълнове, репички, цитруси и диня. Млечни продукти, като кисело мляко, крема сирене и други не са подходящи за фризера.

Замразявайте на порции, които са подходящи за вашето домакинство, защото веднъж размразени, продуктите, не трябва да се прибират повторно във фризера.