Прокурори от Районна прокуратура-Стара Загора изнесоха открит урок пред ученици от 10 клас за опасностите от употребата на наркотични вещества

Прокурори от Районна прокуратура-Стара Загора изнесоха открит урок  пред ученици от 10 клас в ОУ „Васил Левски“ в гр. Стара Загора на тема  „Опасностите, които крие злоупотребата с наркотични вещества“. В него участваха прокурорите Ивелина Косева и Мирела Василева, както и  Петьо Петков, гост – лектор от сектор „Отдел противодействие на криминалната престъпност“ при Столична дирекция на вътрешните работи.

Учениците бяха запознати с различните видове наркотични вещества включително и т. нар. „дизайнерка дрога“ и вредното им влияние върху човешкия организъм.  Лекционната част на урока беше съпроводена с дискусия, по време на която учениците взеха активно участие и задаваха въпроси, свързани с наказателната отговорност за държане и разпространение на наркотични вещества.

Десетокласниците бяха запознати с рисковете при употреба на новите наркотични вещества от групата на синтетичните канабиноиди. Разяснено им беше, че употребата на тези вещества е свързана с висок риск от развитие на психоза и имат опасни ефекти върху различни органи и системи на човешкото тяло. Под формата на презентация им бяха представени различните ефекти от тези на познатите досега психоактивни вещества върху физиологията на организма и необратимите ефекти, които имат върху психиката на човека.