150 препоръки за енергийна трансформация

Да бъде създаден национален план с идикативни цели по години за постепенно намаляване на изгаряне на въглищата до 2038 година с ясно разписани ангажименти и мерки за подпомагане на региона на Стара Загора. Това е записано в специалния доклад “Мисия Енергиен преход”. Той съдържа над 150 препоръки, дадени от 50 водещи български експерти с решения за системна  енергийна трансформация на България и за преодоляване на сериозните трудности, които страната ни среща в енергийния преход.

Сред препоръките в доклада са : създаване и изпълнение на национална пътна карта с конкретни мерки и срокове за икономическата трансформация на трите въглищни региона и прилагане в най-бързи срокове на стратегия за привличане на частни инвеститори във въглищните региони. В него се настоява политическите партии да поемат ангажимент да не използват популистки темата за справедливия преход в предизборната ситуация, включително да бъде спряно заиграването с притесненията на хората. Документът препоръчва да бъде извършен анализ по общини какви са пречките пред стартирането на справедлив преход във въглищните региони и допълнителен анализ на потенциала на трите региона за по-силно развитие на туризма, включително културно-исторически като региони с богато културно наследство от различни епохи. Сред другите предложения е конструиране на областен комитет по справедлив преход, в който да влизат представители на заинтересованите страни и да контролират изпълнението на ангажиментите по справедливия преход на регионално ниво.

Справедливият преход, трябва да помогне на въглищните региони по специално и по-целенасочено да се възползват от новите работни места, които Европейският зелен пакт и устойчивото развитие в цялост се очаква да създадат. Чрез Фондът за справедлив преход, ще бъдат подпомогнати 41 въглищни региона в 12 европейски държави. Три от тези региони се намират в България – Стара Загора, Перник и Кюстендил. Средствата от Фонда се предоставят срещу т.нар. териториални планове за справедлив преход, които трябва да изработи всяка една от тези 12 държави – тоест, това не са просто пари, а средства за конкретни реформи – реформи за икономическата трансформация на регионите. В края на 2022 г. България изгуби почти 200 милиона лева заради забавяне на внасянето на териториалните планове на трите региона. Под риск са и още 1,6 милиарда лева – средства, предвидени за икономическото развитие на Стара Загора, Перник и Кюстендил.