Болница Тракия събра на среща деца с кохлеарни импланти 10 години след поставянето им

Последният ден от тридневния VII-ми курс по отохирургия (31 март – 1 април 2023 г.) събра в конферентната зала на Парк-Хотел „Стара Загора“ десетки деца, заедно с техните родители и възрастни пациенти, чийто слух е бил възстановен през последните 10 години с поставяне на кохлеарен имплант.

Необикновеното „Училище за родители на деца с кохлеарни импланти“ беше организирано от слухово-речевия рехабилитатор д-р Фани Михайлова от УНГ отделението на Болница „Тракия“, която с изключително търпение, любов и професионализъм в продължение на месеци и години е извършвала настройки на поставените импланти на децата, провеждала е с всяко едно от тях специализирани сеанси за усвояване на всеки звук, изговарянето на всяка дума, за да могат днес те да чуват, разбират, разговарят и общуват свободно.

„Днес много голям процент от тези деца, които са се родили с практическа глухота, учат в масови училища, някои вече са завършили и са приети в университети, благодарение на кохлеарните импланти и на проведената слухово-речева терапия“, каза д-р Фани Михайлова.

Около 1 на 1000 новородени деца у нас се ражда с увреден слух. Колкото по-рано започне лечението на тези деца, толкова по-голяма е възможността те да се научат да чуват, да говорят и изобщо да се социализират и да живеят пълноценен живот. Най-доброто решение, което предлага съвременната медицина при деца с глухота, е поставянето на кохлеарен имплант. Вече 10 години Болница „Тракия“ по инициатива на доц.д-р Петър Руев д.м. поддържа работата на първия в страната извънстоличен Център за кохлеарна имплантация.

„Днес – 10 години по-късно, чувството да видиш колко много са успели всички тези деца, колко много могат и колко са се променили, е изключително вълнуващо“, сподели д-р Михайлова.

Всички малки пациенти в началото са били с поставени слухови апаратчета за около 6 месеца. От най-ранна възраст д-р Фани Михайлова започва да работи с тях за постановка на звуковете, след което се поставят и кохлеарните импланти. „Всеки месец, в продължение на около година и половина, всяко дете идваше за настройки и междувременно водихме уроци за постановка на звуковете, след това се учихме да четем, да пишем. Когато тръгваха на училище, аз им помагах да си научат уроците и да си напишат домашните“, спомня си дългият път със сълзи от вълнение д-р Фани Михайлова. Благодарение на кохлеарните импланти и на работата с тях, на помощта на техните родители, децата успяха да проговорят.

Гости на „Училището за родители“ бяха и няколко възрастни пациенти, които също са с поставени кохлеарни импланти в Болница „Тракия“ – между тях и първият опериран пациент преди 10 години – мъж, който и до днес днешен чува добре и е благодарен за проведеното лечение.

В презентацията си пред родители и пациенти д-р Фани Михайлова представи постиженията на децата в развитие през изминалите 10 години, свои професионални книги, които е написала благодарение на работата с децата и които могат да бъдат в помощ на родителите. Фани Михайлова представи и картите за жестов език за обучение на малки бебета, полезни книги по темата, които е превела на български език, за да бъдат в полза на слухово-речевите рехабилитатори в цялата страна.

Родителите с интерес изгледаха откъси от видеозаписи на първите уроци на децата си, когато са се учили да изговарят първите звуци. Така порасналите вече деца и родителите им успяха да видят колко много са постигнали в сравнение с началото.

„Не помня да се е случвало подобно събитие и да съм се вълнувала толкова много. Видях, че целият ми труд си е струвал, видях на колко много деца сме помогнали и всичко това ми дава увереност, че трябва да продължавам в тази посока“, сподели д-р Фани Михайлова.

В момента тя работи със 7 деца с поставени кохлеарни импланти на възраст от 3 до 11 години. Повечето от оперираните деца са от Старозагорски регион, но има и деца от Велико Търново, Габрово, Горна Оряховица, Велинград, Бургас, Варна и много други градове в страната, които търсят помощта на Тракийския център за кохлеарни имплантации в Болница „Тракия“.

Една от майките, Марина Калчева, която е станала представител на АРДУС – организацията на родителите на деца с увреден слух, представи своя презентазия за работата на организацията.

„Училището за родители“ представи и най-новите технологии, чрез които родителите на децата с кохлеарни импланти ще могат да се свързват с лекарите от Центъра и които ще позволят в бъдеще настройките да се правят дистанционно.

Докато в голямата зала вървяха презентациите за техните родители, над 15-те деца, дошни на срещата, се включиха в приятно занимание – изработване на сувенири, великденски яйца от разноцветна мозайка, под ръководството на аниматора Тони Матева.

Накрая децата подариха на своите родители изработените лично от тях сувенири, а събитието приключи с обща снимка за спомен, която родителите позволиха единодушно да публикуваме.