Световен доклад за качеството на въздуха поставя Маришкият басейн в топ 50

Световен доклад за качеството на въздуха поставя Маришкият басейн край Стара Загора в топ 50 по замърсяване. Данните от доклада показват, че запрашеността на въздуха в България е сред най-високите в Европа.

Докладът се подготвя ежегодно от швейцарския производител на пречистватели на въздуха, който измерва нивата на качеството на въздуха въз основа на концентрацията на увреждащи белите дробове частици във въздуха. Годишното му проучване е широко цитирано от изследователи и правителствени организации.

В документа се посочва, че в региона на Стара Загора основната причина за замърсяването на въздуха е лошият контрол на въглищните електроцентрали. Проучване идентифицира 423 “горещи точки” на замърсяване по света, а Маришкият басейн край Стара Загора е в топ 50.

Фините прахови частици са замърсител на въздуха, опасни за здравето, като повлияват най-вече белодробната функция и влошават медицински състояния като астма и сърдечни заболявания, хроничен бронхит, намалена белодробна функция и причиняват повишена смъртност от рак на белите дробове и сърдечни заболявания.

В България средните измервани нива подреждат страната на 55-о място от 131 изследвани държави в света, където са проследени нивата в над 7300 града.