Защита на българското розово масло

“Спечелихме с аргументи дебатите в Европейския парламент за това, че розовото масло и лавандуловото масло не са отровни, не причиняват болести, напротив, те са полезни за човешкото здраве”. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/Европейска народна партия Андрей Новаков.

Българските евродепутати работят по въпроса да внесат изменения по доклада, който вече се разглежда в комисия. “И бих искал да изчакам гласуването, за да съм сигурен в крайния резултат, но към момента имаме много добри изгледи позицията, която са ни подали от бранша, да бъде защитена и да остане в доклада. Изключителен професионализъм получихме от обединенията на бранша по етерични масла и розопроизводителите в България, много ясна, изключително издържана научна позиция ни изпратиха, заедно с Института по розата в България”, поясни Новаков.

“Първото и най-радикално предложение ще е да изтрием целия текст, който иска да приеме, че розовото масло не е един елемент, един продукт, а сбор от химически продукти, част от които биха могли да вредят на човешкото здраве. Това е първото. Ако това не стане, то със сигурност ще внесем такива изменения, че елементите, които са вътре, да не изискват поставянето на големи етикети на опаковките, които биха отблъснали купувачите”, каза още евродепутатът.

Новаков очаква още през май измененията в регламента да бъдат гласувани в ресорната комисия, а след това и в пленарна зала. До момента имат много добър диалог с гръцкия докладчик и вносител на регламента Мария Спираки, която добре разбира, че това би застрашило не просто един бранш в България, но най-вече един от националните ни символи, с които се гордеем.

Андрей Новаков съобщи още, че вече имаме запазено пространство в Европейския парламент, за началото на месец септември – от 4-ти до 6-и, в което ще можем да изложим българско розово масло в Европейския парламент, да се запознаят с неговите качества.