Школó по занаяти

В Шипка се проведе първо обучение по ковачество с майстор-ковач Стефан Чаков за 2023 година. Събитието е част от проекта Школó по занаяти с мото “Постоянството постига идеята”, в който през тази година ще бъдат представени занятите ковачество, ножарство, сарачество, свиркарство, българска бродерия и кене, тъкачество, тъкане колани на кори, грънчарство и кошничарство.

Тайните на ковачеството разкри Стефан Чахов, който се занимава с това от 40 години и съхранява занаята. Интересът към това да оформиш от парче метал красив сувенир отново бе голям, като мнозина пристигнаха в Шипка именно заради майстор Чахов. Той показва и съхранени стари техники за разпалване на огън с прахан, като самият той го е приготвил от специално обработена гъба.

Заниманията се реализират с финасовата подкрепана Национален фонд “Култура” по програма “Едногодишен грант” 2022 и нямат такса за участие. В проекта на читалището към Национален фонд “Култура” са включени и други дейности като предстоящото през септември пето издание на “Шипка Фест. Дни на изкуствата и занаятите”, регистрацията на картините от Художествена галерия “Христо Песев” към читалището като обществена колекция към Министерство на Културата, дигитализация в музея и други. Уроците се провеждат в къща-музей “Чирпанлиева къща”. Тя е обявена за Паметник на културата от местно значение през 1982 година. Изгаря заедно с цяла Шипка през 1877 и е възстановена през 1884 от Симеон Караджов. Благодарение на будни шипченци и читалищни дейци от 1972 година къщата действа като етнографски музей и е спасена от събаряне. Колекцията, която може да се види в музея, е регистрирана към Министерство на културата през 2019 година и включва шипченски бит и занаяти, тъкани, документи и други, а всички показани артефакти са дарения от гражданите на Шипка.