Община Стара Загора кандидатства с шест сгради за енергийно обновяване

Шест сгради в Стара Загора очакват одобрение по „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд ” в изпълнение на инвестиция от Плана за възстановяване и устойчивост. Основната цел на процедурата е енергийно обновяване на държавни и общински сгради, за административно обслужване, сгради за обществено обслужване в областта на културата и изкуството и сгради за спорт.

Община Стара Загора кандидаства с шест проектни предложения – на община Стара Загора, на административната сграда на „Тролейбусни и автобусни превози”, на БСФС-то и сградата под козирката на стадион „Берое”, а в областта на културата – сградата на библиотека „Родина” и бившия Пионерски дом.

Общата стойност на проектите е 12 790 000 лева като в тях се включва абсолютно всички дейности, които са предписани в сертификатите за енергийна ефективност на самите сгради – топлинно изолиране на покриви и стени, подмяна на осветителни тела, подмяна на климатични инсталации и други. Целта е за всички сгради без културните е да бъде постигнат клас на енергийна ефективност „А”, а на тези в областта на културата – енергийна ефективност клас „B”. До четири месеца ще стане ясно кои проекти от Националния план за възстановяване и устойчивост ще бъдат одобрени.Предложения ще бъдат одобрявани единствено, ако обследването за енергийна ефективност е доказало, че приложените мерки ще доведат до постигане на минимум 30% спестяване на първична енергия за всеки обект, както и че ще се достигат нормативно изискваните нива на енергийна ефективност – най-малко клас на енергопотребление „В”, с изключение на сгради – културни ценности, включени в обхвата на Закона за културното наследство.