Община Стара Загора стартира кампания за безплатна кастрация на домашни кучета

Община Стара Загора стартира от 10 май кампания за безплатна кастрация на домашни кучета. Тя ще е част от мерките, които целят намаляване на популацията на бездомни животни на територията на града и селата. По време на провелата се традиционна месечна среща между Общинска администрация и кметове и кметски наместници, стана ясно, че предстои изготвяне на график и списъци с желаещите да включат дворни и домашни любимци в инициативата на Общинския приют, която включва освен кастрация на животното, така и чип, ваксина против бяс, издаване на паспорт и регистрация.

„Работим в посока улесняване на всички дейности по процедурата за стопани на животни. Така ще предразположим хората, които нямат време или възможност, да бъдат отговорни. Истината е, че бездомните кучета най-често преди това са били домашни или са нежелано поколение от дворно отглеждани любимци”, поясни ресорният зам.-кмет Радостин Танев. Той припомни, че в момента тече и кампанията „Осинови (си) обич“, която цели да популяризира даването на дом и грижа на куче от приюта.

Желаещите да кастрират своя домашен любимец е необходимо да заявят това на телефон – 0885 730 090. Дейностите стартират в средата на месеца и ще се извършват всяка сряда. Животните ще остават за наблюдение минимум 24 часа след извършването на кастрацията, за да бъдат наблюдавани от специалистите на Общинския приют.