Отличиха учителски практики от Стара Загора

Две учителски практики от Стара Загора за годината бяха отличени на най-големия образователен форум в България .Събитието събра над 400 учители, директори и образователни експерти за обмяна на опит, вдъхновение, практически работилници и търсене на нови подходи за ангажиране на учениците през 21. век.

Сред отличените е Нина Йорданова от Средно училище “Иван Вазов” , Стара Загора за Проект „Икономия на средствата” .Неговата цел е провеждане на екологично образование с оглед на все по-критичната нужда от икономия, запазване и грижа за ресурсите в световен мащаб.

В началото на учебната година училището избира „голяма тема”, по която да работи: „Климатът в класната стая. Учени, ученици, учители и артисти срещу климатичните промени”. Идеята е към темата да се подходи от различни ъгли, за да се навлезе в дълбочина и да се провокира мисленето – обикновено проблемите имат множество решения, като всяко решение изхожда от различна гледна точка. Като специалисти в училището са поканени представители на Спасителния център за диви животни, единствен по рода си в България. Учените работят по инициативите за по-чиста природа, част от проект „За по-чиста природа днес, утре и завинаги” на СНЦ „Зелени Балкани”.

Изкуството е част от STEAM, затова училището се обръща и към артистите. В СУ „Иван Вазов” с изложба гостува Музеят на хумора и сатирата в Габрово гостува. Темата е „Икономия на средствата” – актуална не само заради пословичната габровска пестеливост, а и с оглед на все по-критичната нужда от пестене, запазване и грижа за ресурсите в световен мащаб.

Специалната награда отиде за практиката на Росица Атанасова-Минева, Пето основно училище “Митьо Станев” , Стара Загора .Тя е отдадена на мисията да мотивира учениците си от начален етап да учат активно и осъзнато и да трансформират страха си от грешки в желание за напредък. За целта тя използва интерактивната платформа Seesaw и арсенал от допълнителни дигитални инструменти, чрез които създава вдъхновяващи и вълнуващи преживявания, съпътстващи учебния процес.

Г-жа Атанасова-Минева е част от екипа на Пето ОУ „Митьо Станев” – гр. Стара Загора. Училището е иновативно от 2018 г. насам и се фокусира върху нови методи на обучение и оценяване, които да повишат ангажираността на учениците и да развият у тях ключовите 4К умения – за активно мислене, творчество, общуване и сътрудничество. Сред практиките на Пето ОУ „Митьо Станев” са използване на мултидисциплинарен подход, индивидуална и диференцирана работа с присъствието на двама учители в час, проектно и проблемно базирано обучение, обърната класна стая, елементи от метода Монтесори, психо-педагогически и творчески ателиета, формиращо и автентично оценяване.