Планът за справедлив преход на Стара Загора, трябва да бъде подаден до края на юни

За да имат техническо време да се одобрят, плановете за справедлив преход на въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил, които трябва да отключат над 800 млн. евро само в рамките на тази година, трябва да бъдат подадени до края на юни. В плана за възстановяване има заложени конкретни графици за реализиране на реформи, проекти и искане за плащания, за да може Европейската комисия да признае и възстанови разходите.

Иначе през 2026 г. средствата рискуват да бъдат загубени. Най-трагична е ситуацията по линия на справедливия преход, т.е. схемата за подкрепа на региони, силно зависещи от въглищата, които трябва да направят преход към зелена енергия. България разполагаше с 1.3 млрд. евро за трите въглищни региона – Стара Загора, Перник и Кюстендил. За да ги отключи, трябваше да представи териториални планове, които да казват какво и как ще се случи в тези региони. Такива планове все още няма официализирани.

България вече загуби 100 млн. евро от тези пари миналата година, това ще се случи и с по-голямата част от оставащите средства (или над 800 млн. евро), ако не подадем плановете до юни. В противен случай “влизаме в рисков период, защото Европейската комисия няма да има нужното техническо време за одобрението им, както и за реализирането на целите в тях от страна на държавата. Според източници от Европейската Комисия страната ни е подала само работни документи към момента без посочени конкретни ангажименти за декарбонизация до 2026 г., което е основно условие за одобрението на тези планове. България остава единствената държава в ЕС без одобрени планове за справедлив преход.