Продадоха белодробната болница в Радунци

След няколко неуспешни търга, белодробната болница в Радунци вече е частна собственост. Тя е продадена от частен съдия изпълнител Десислава Цветкова за сумата от  360 000 лв. Все още не е известно името на купувача.

Бившата болница е продадена като недвижим имот със застроена площ 4 000 кв. метра, на 4 етажа и разгънатата застроената площ на 15 000 кв. метра, с право на строеж, но без земята, върху която е построена. Тя е собственост на Община Мъглиж. През годините са обявени 13 тръжни процедури за здравното заведение. Болницата в Радунци не работи от юни 2015 година. Тогава Министерството на здравеопазването обяви, че дружеството няма финансиране по здравна каса, не работи по клинични пътеки, реално е във фалит и болницата ще бъде закрита. Месец по-късно се обяви и продажбата на сградата за сумата от 1 667 250 лева. През годините при всеки търг цената постепенно спадаше.

История на болницата в Радунци започва през далечната 1935 година, когато по искане на цар Борис III, Висшият медицински съвет назначава комисия за търсене на подходящо място за изграждане на нов санаториум за лечение на туберкулоза. Проучванията продължават 20 месеца. Строежът стартира през пролетта на 1939-та, но санаториумът е официално открит на 1-ви ноември 1955 година, заради прекъсване по време на Втората световна война. Проектант на внушителното здание от няколко сгради е една от първите жени архитекти у нас Виктория Ангелова-Винарова, починала само на 45 години, по ирония на съдбата от белодробно заболяване. Някога това е бил най-големият санаториум на Балканите, разполагащ със 700 легла.

Разположен сред зелените склонове на южната част на Тревненска Стара планина, на 670 метра надморска височина, в най-добрите си времена комплексът е разполагал с киносалон, сцена и гримьорни, богата библиотека, ателиета и учебни зали. Там са работили висококвалифицирани специалисти. Лекувани са хора не само от цялата страна, но и от чужбина. През годините се разкриват множество отделения и лечебното заведението постепенно променя своя статут. Първо е категоризирано като туберкулозна болница, след това като Държавна белодробна, а през септември 2000г. е преобразувано в Търговско дружество – „Специализирана болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести – Радунци” ЕООД с капацитет от 300 легла. През юни 2015 г. болницата е обявена в ликвидация, заради неплатени дългове. Оттогава сградата не функционира.

 

Снимка: БНТ